TL of Led verlichting, wat is efficienter?

Meer
03 dec 2014 19:33 #608 door Frank
er zijn 2 typen TL buizen, T5 en T8

Een T8 buis geeft in het begin 80 lumen per watt maar dit loopt redelijk snel terug.
Een T5 buis geeft 111 lumen per watt en zal maximaal 10% inzakken gedurende de levensduur.

Ik heb alleen nog nooit T5 buizen gezien voor 12 volt armaturen. En naar mijn weten bestaan die ook niet. Die keuze valt dus af. We moeten dus vergelijken met een T8 buis.

Een T8 buis is niet efficiënter als een led, en zeker niet meer halverwege de levensduur. die gaat steeds minder licht geven.

In het geval van de veel gebruikte Ikea Dioder leds praten we over SMD leds en daar bestaan ook verschillen in. de ene is zeker de andere niet. Maar de Ikea led strips zijn best aardig heb ik het idee.

De Ikea Dioders die ik aan boord heb zitten hebben 10 maal de SMD 3528 er op zitten met een opbrengst van 7 lumen (theoretisch vanuit de specsheet) per stuk en een verbruik van 0.08W oftewel 0.8 w per strip (gemeten bij mij aan boord) en 70 lumen per strip. oftewel 87.5 lumen per watt

Hoe Ikea aan de 30 lumen per strip komt is mij dan ook een raadsel. net als 3,4 watt per 4 strips, volgens mij is het 3,2. Oftewel de specs die Ikea op geeft kloppen niet.

Ik zelf kies het liefst voor een strip opgebouwd uit SMD 5050 leds met 3 3528 chips per led. Deze geven minimaal 4500 mcd per stuk aan licht opbrengst wat grofweg uitkomt op 14 lumen bij een stralingshoek van 120 graden. In de praktijk meer (18 tot 20 lumen) , maar als rekenvoorbeeld is 14 lumen als minimum waarde goed aangezien er doorgaans niet de beste kwaliteit gebruikt wordt op de goedkopere chinese ledstrips en vervangers.

10 leds is dus 140 lumen met een verbruik van 600 mA bij 2.9 volt oftewel 1.74 Watt
dat betekend dat we dus boven de 80 lumen uit komen per watt maar qua formaat is deze gunstiger omdat je 2 tot 3 maal de hoeveelheid licht van een 3528 uit een zelfde maat strip maar dan met 5050's er op haalt. (nou vooruit, een 2 mm bredere strip, maar dat is verwaarloosbaar)

zie ook www.ledstripwinkel.nl/blog/ledstrip/smd-...led-strips-verschil/ voor meer info hier over

Dat is dus wel degelijk efficiënter als TL, zeker op de langere termijn waarbij de TL terugloopt en de led niet. wanneer je de betere kwaliteit strips koopt althans met goede kwaliteit leds dan kom je zelfs nog hoger uit als de T5 led balken.

Wanneer het echt efficiënt moet dan kan je beter voor spots met power leds kiezen. een beetje moderne led levert gewoon 180-200 lumen per watt: www.cree.com/led-components-and-modules/...irectional/xlamp-mkr

Oftewel je kan rustig de conclusie stellen dat zelfs TL balken niet meer te verantwoorden zijn wanneer lumen per watt de bepalende factor is.

"Het forum is net een lopend buffet, je neemt wat je lekker vindt en wat je niet lust laat je liggen."

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
10 dec 2014 13:37 #613 door pcnautic
Naar mijn idee moet het wel iets beter genuanceerd worden, ik zal een paar dingen aankaarten maar er zijn nog veel meer zaken die een rol spelen.

Ten eerste moet je kijken naar het gewenste verlichte oppervlak daarin haalt een led een veel hoger rendement.
De TL buis schijnt rondom, zo ver mij bekend zijn de t8 en t5 allebei dan zelfs efficiënter dan de “meeste” led’s, meestal wil je echter een oppervlakte verlichten dus als je de verlichting richt naar een werkoppervlak dan valt een hoop licht van de TL daarbuiten.
De t8 heeft een externe reflector nodig en de t5 heeft een interne reflector waardoor een deel van het licht weer de goede richting wordt gestuurd, dit geeft toch een verlies.
Omdat een led een beperkte stralingshoek heeft wordt indien gekozen voor de goede led voor de goede toepassing al het licht naar het gewenste oppervlak gestuurd, in dat geval haalt de led een veel beter rendement dan de t5.

("meeste" de led ontwikkelingen gaan nog steeds in een rap tempo door, ik weet nu ook niet wat er allemaal al mogelijk is)

De levensduur van een ledlamp werd over het algemeen in eerste instantie aangegeven in 50.000 uur echter dat is de levensduur van de led diode opgegeven door de fabrikant van de diode, deze diode wordt door de fabrikant van de lamp op een printplaat geplaatst aan een driver gekoppeld en in een behuizing geplaatst.
Helaas gaat er heel veel mis in dat proces! Zelfs Prolumia die in Nederland in het hoge segment zitten heeft verschrikkelijke problemen met de kwaliteit!

Misschien het grootste probleem is het soldeerproces, door de regelgeving moet er loodvrij gesoldeerd worden hierdoor is het erg lastig om een goede verbinding te maken met de printplaat die nodig is voor de koeling van de led en daarbij de temperatuur binnen de specificaties te houden die door de diode fabrikant zijn opgesteld. Als een led met een te hoge temperatuur in het soldeerproces wordt belast zal dat de led verouderen. Als de led echter niet goed is gesoldeerd kan hij zijn warmte niet kwijt aan het koellichaam en dan zal hij daardoor verouderen.

In theorie is het dus mogelijk dat een led lamp na 50.000 branduren (ik denk gemeten bij een omgevingstemperatuur van 20 graden) nog 70% van zijn licht geeft, ja 70% want een led verouderd wel!
Nu zie je dan ook dat de merken de aangegeven verwachte levensduur de laatste jaren drastisch omlaag hebben gebracht, pas dus op! een levensduur van 20.000 uur betekend dus een verwachte lichtopbrengst van 70% na 20.000 branduren.
Zie deze gedateerde test voor een indicatie van de omvang van het probleem: www.consumentenbond.nl/test/woning-huish...uur-ledlampen/#item0

Helaas constateer ik persoonlijk bij spaarlampen die zelfde trend ik heb een 20tal phillips spaarlampen verbruikt van 4 tot 11 watt, deze zouden 10.000 uur mee moeten gaan, jammer genoeg is er geen 1 geweest die de 5000 uur heeft gehaald! Ik denk zelfs dat de gemiddelde levensduur onder de 3000 zat!

Met betrekking tot het verbruik moet je ook rekening houden met het verbruik van de driver en hoeveel de led wordt belast.

Mijn advies:

Tegenwoordig zijn er al veel goedkope ledlampen zeker de vervanglampjes voor gloei en halogeen, gebruik deze indien ze voor jouw voldoen, gaan ze kapot koop je een nieuwe.

Houd rekening met de kleur van het licht de warm witte (gezellige) leds hebben een lager rendement.

Koop alleen dure ledlampen op basis van de garantie termijn, dus reken niet met de verwachte levensduur maar met de garantie die je krijgt!

Ga er van uit dat de opgegeven specificaties nooit kloppen (zowel positief als negatief), probeer lampen in de winkel zelf te vergelijken.

En er is (led)licht aan de horizon op een dag zullen de fabrikanten ontdekken dat als je een led niet vol belast hij een hoger rendement en een langere levensduur krijgt, de prijzen van de led zijn al zover gedaald dat dat allang toegepast kan worden, helaas wordt dat erg weinig gedaan en wordt het niet weergegeven in de specificaties.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Frank

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
10 dec 2014 14:56 - 10 dec 2014 14:58 #614 door Frank
Ik vind het een goede aanvulling, Ik ben zelf niet verder gegaan als puur performance per watt
en de aanvulling geeft een andere kijk maar ook een stuk verdieping die goed onderbouwd is.
Bedankt daarvoor. Het is informatie waar we allemaal verder mee komen.

"Het forum is net een lopend buffet, je neemt wat je lekker vindt en wat je niet lust laat je liggen."
Laatst bewerkt: 10 dec 2014 14:58 door Frank.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.131 seconden
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour